Waarom kiezen niet meer mensen voor de techniek? | Passie voor techniek - EchtWerk.nl

Waarom kiezen niet meer mensen voor de techniek?


De cijfers wijzen het al jaren uit: ook in de huidige periode van hoge werkloosheid liggen de banen voor veel goed opgeleide technici nog steeds voor het oprapen. Het blijkt ook uit de nieuwste onderzoeken: de perspectieven voor technisch opgeleiden – ook op MBO niveau – zijn prima op de arbeidsmarkt. Kijk ook naar het aantal vacatures op de websites van onze bedrijven: de vraag naar technisch personeel is enorm!Als ik bij technische bedrijven binnenloop, dan zie ik mooi werk onder prima werkomstandigheden. En vooral: een enorme passie voor techniek! Mensen maken écht iets tastbaars waar ze trots op kunnen zijn.Als ik dit allemaal bij elkaar optel, dan is het onbegrijpelijk dat niet meer mensen kiezen voor de techniek! Zijn we als technische sector dan zo slecht in staat om te laten zien hoe aantrekkelijk onze sector is? Is er nog een negatief imago? Stuurt het onderwijs nog onvoldoende op een carrière met toekomst?Ik vraag het waarschijnlijk aan de verkeerde mensen, want jullie hebben wél gekozen voor de techniek. Maar misschien lopen jullie in het dagelijks leven nog tegen vooroordelen aan. Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen.Waarom ik destijds niet heb gekozen voor een technische opleiding? Eigenlijk weet ik het niet. Ik denk dat ik de passie voor techniek toen nog niet geproefd had. Het had ook anders kunnen uitpakken…

Log in of maak een account om te kunnen reageren.

5 Reacties

HITMA Groep B.V.

Wij lopen zeker nog tegen de vooroordelen aan en hebben ook nog steeds moeite geschikte techneuten voor ons bedrijf te vinden. We doen er wel van alles aan om techniek bij jongeren te promoten. Je leest hierover in mijn columns en blogs. https://www.processingprofs.nl/kennisbank/moeders-doe-er-iets-aan http://www.hitma.nl/blog/2014/04/172129-techneut-laat-je-horen http://www.hitma.nl/blog/2014/08/200709-zoals-de-ouden-zongen- http://www.hitma.nl/blog/2016/01/347628--yeah-vet-gaaf-ik-heb-gewonnen- http://www.hitma.nl/blog/2014/06/191994--verdient-u-veel-bij-hitma-

Maintec

Goed initiatief Hitma Groep. Wij nemen jaarlijks deel aan "girlsday", een initiatief om meiden kennis te laten maken met de techniek. Ook iets voor jullie?

HITMA Groep B.V.

Morgen krijgen wij 40 leerlingen uit 3 HAVO van het Alkwin Kollege, Uithoorn op bezoek. We laten ze zien wat de mogelijkheden zijn met een technische opleiding binnen een technisch handelsbedrijf. Zo proberen wij ook ons steentje bij te dragen.

Wim

Wat ik voel en proef bij ontmoetingen met docenten op scholen is er niet de boost die nodig is om techniek aan de man te brengen. Ontwikkelingen van praktijk wordt niet goed gevolgd. Praktijk en school komen steeds verder uit elkaar te liggen. Jammer, want de techniek is in alle facetten, zeker ook naar de bouwsector toe booming. De vraag is er, maar de scholen kunnen niet goed voldoen. Ik hoop met mijn gesprekken met de docenten de mogelijkheden helder in beeld te brengen om de techniek op een hoger plan te krijgen. De bouw zoals nu raakt passe. Nieuwe werkmethodiek BIM zal verder ontwikkelen. Op gebied van hoogwaardig samenwerken, met prachtige technische tools. Daar ligt toch een marketing open om de passie voor techniek onder jongeren aan te wakkeren. En dan praat ik nog niet eens over de vacatures die vrijkomen. Nu al. Waar geen invulling aan gegeven kan worden. Techniek wordt steeds meer de toekomst. Sluit dus aan. Het is echt prachtig!

Arjan

Goede vraag Hans!

EchtWerk.nl is powered by:

Humares Get.Noticed
Algemene voorwaarden