Flowid verkoopt zijn eerste SpinPro-reactor | Passie voor techniek - EchtWerk.nl

Flowid verkoopt zijn eerste SpinPro-reactor

Bevalt het apparaat, dan wil de afnemer er nog meer kopen. Met verschillende mogelijk opdrachten in de pijplijn, en een demonstratiefabriek in opbouw bij Chemelot, zijn de vooruitzichten goed voor TU/e-spin-off Flowid.

Flowid mag de naam van de koper van de eerste reactor niet bekend maken, en het betaalde bedrag. “Maar we hebben het over getallen met zes cijfers”, zegt Managing Director Wouter Stam van Flowid. “De klant zal de eerste reactor vooral gebruiken om de technologie onder de knie te krijgen. Als dat goed gaat, dan wil hij nog meer SpinPro-reactors kopen, voor productiedoeleinden.”

Honderden miljoenen

Naast deze eerste klant verwacht Flowid op de korte termijn nog meer apparaten te verkopen in Europa en in de VS. Verder bouwt Flowid momenteel een volwaardige demonstratiefabriek op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. “Er werken momenteel vijftien mensen voor Flowid, en we hebben als doel om uit te groeien tot een groot bedrijf. De markt waarop we ons richten heeft een omvang van honderden miljoenen, of meer”, zegt Stam.

Milieuvriendelijk

De SpinPro-reactor is een geheel nieuw type chemische reactor, die niet alleen veel kleiner is dan traditionele reactoren, maar ook veel veiliger, efficiënter en milieuvriendelijker. Klassieke reactoren zijn grote vaten waarin de stoffen die reageren sterk verdund worden en waarin de reacties langzaam verlopen, in een batchproces. Het verhitten en afkoelen van de grote volumes aan verdund materiaal vergt veel energie, net als het scheidingsproces erna om het oplosmiddel eruit te filteren.

Inherent veilig

SpinPro-reactors zijn erg kleine reactoren, waarin de chemische reacties in een continuproces verlopen, bij hoge druk en snelheid, met heel weinig oplosmiddel. Doordat er altijd maar een kleine hoeveelheid van de chemische stoffen in de reactor is, is de SpinPro-reactor inherent veilig. En doordat de temperatuur, de druk en de stroom nauwkeurig op de juiste waarde worden gehouden, is er veel minder ongewenst nevenproduct. En doordat er maar weinig oplosmiddel is, is er niet veel energie nodig om het te verhitten, af te koelen, en om het eruit te filteren. Ander voordelen van de SpinProtechnologie zijn de hogere productiecapaciteit, de lagere arbeidskosten per hoeveelheid product en het veel kleinere ruimtebeslag. Al met al is deze nieuwe technologie daardoor 20 tot 50 percent goedkoper.

Een animatievideo van de technologie kunt u hier zien: http://www.flowid.nl/spinpro-reactor/ />
Prijzen

Flowid’s SpinPro-technologie won de Core Chemical Engineering Award van het Institution of Chemical Engineers (IChemE) en in 2014 de Herman Wijffels Innovatieprijs.

Bron: website TU/e

Log in of maak een account om te kunnen reageren.

0 Reacties

Er zijn geen reacties

EchtWerk.nl is powered by:

Humares Get.Noticed
Algemene voorwaarden