Zware civiele techniek in het centrum van Assen

Diepwanden, hoe komen die tot stand? Uitvoerder Marco van Smoorenburg vertelt.


In Assen bouwt BAM de Overcingeltunnel, een circa 170 meter lange autotunnel die het doorgaand verkeer vanaf april 2018 onder het stationsgebied door leidt. Dit maakt het stationsplein tot een autoluw gebied, waarin voetgangers alle ruimte krijgen.


Diepwand techniek
De autotunnel wordt op een bijzondere manier gebouwd. In essentie wordt de reeds beproefde wand- en dakmethode toegepast, zoals ook bij project Nieuw Hoog Catharijne (NHC). Dat houdt in dat wordt gestart met het maken van de wanden inclusief het tunneldak, waardoor het bovenliggende terrein vroegtijdig kan worden teruggegeven aan de omgeving. Aansluitend wordt er onderdeks ontgraven en wordt de tunnel uit het zicht en vrijwel vrij van overlast gerealiseerd.


Er worden geen kant en klare wanden in de grond aangebracht. De diepwanden worden ter plekke in de grond gevormd door het storten van beton in diepe openstaande sleuven. Zo kan, trillingvrij en met minimale geluidsoverlast, tot op grote diepte een waterdichte wand worden gebouwd. Hierdoor is de techniek bijzonder geschikt voor werken langs het spoor of dichtbij woningen en kantoren. Van half april tot eind augustus zijn elke werkdag tussen 7 uur ’s ochtends en 11 uur ’s avonds één tot twee graafkranen bezig geweest met het maken van de diepwanden. Omdat de wanden in de grond gevormd worden, is de structuur van de Assense grond er straks in terug te zien.


Marco van Smoorenburg, uitvoerder bij BAM Infra Speciale Technieken, was verantwoordelijk voor de totstandkoming van de diepwanden. ‘Als uitvoerder op de kleinere projecten regel je alles zelf: je plant het transport van groot materieel, stuurt actief het personeel aan en stelt de teams zelf samen, bestelt de materialen, keurt deze materialen voordat deze worden verwerkt, overlegt met de opdrachtgever en andere betrokken, je hebt inspraak op het ontwerp, je keurt en registreert het bouwproduct en je zorgt voor de financiële rapportages.’


Grenzen verleggen
Techniek fascineerde Marco van jongs af aan, en dan met name het infrastructurele en ‘natte’ werk: bruggen, sluizen, havens en tunnels. ‘Daarom ben ik civiele techniek gaan studeren. BAM realiseert de totstandkoming van bijvoorbeeld Zeesluis IJmuiden en Rotterdamsebaan, ik vind het fantastisch om aan dit soort indrukwekkende projecten een bijdrage te kunnen leveren! Bij Speciale Technieken werk ik met de grote machines – zwaar funderingsmaterieel, drijvende kranen – en we blijven de grenzen van het mogelijke verleggen.’

Log in of maak een account om te kunnen reageren.

0 Reacties

Er zijn geen reacties

EchtWerk.nl is powered by:

Humares Get.Noticed
Algemene voorwaarden