Sneller sterker door krachttraining met trilling | Passie voor techniek - EchtWerk.nl

Sneller sterker door krachttraining met trilling

Door een trilling van 30 Hertz toe te voegen aan een krachtoefening, krijgt die oefening een trainingseffect dat 25 tot 100 procent groter is. Het resultaat van dit TU/e-onderzoek is van belang voor onder anderen revalidatiepatiënten, die sterker moeten worden, maar moeilijk de benodigde spierkracht kunnen leveren voor de oefeningen. De onderzoekers bouwden op basis van hun werk een nieuw soort fitnessapparaat.

De basis voor het toegenomen trainingseffect is de zogenaamde vibratiereflex van de spieren. Dit is het fenomeen dat spieren in reactie op een trilling samentrekken. Onderzoeksleider Massimo Mischi (Electrical Engineering) doet sinds 2005 onderzoek naar de mogelijkheid om dit fenomeen te gebruiken om meer effect uit krachttraining te halen. Dit in samenwerking met onder anderen promovendus Lin Xu die morgen, woensdag 13 januari, zijn proefschrift over dit onderwerp verdedigt.

Mischi en Xu toonden bij proefpersonen aan dat krachtoefeningen met een trilling van 30 Hertz het effect met minimaal 25 procent verhogen ten opzichte van oefeningen met hetzelfde gewicht, maar zónder trillingen. Bij een bepaalde tricepsoefening werd gemiddeld zelfs honderd procent meer effect gemeten. De spieren verrichtten meetbaar meer werk en waren sneller uitgeput. In een andere test bleken proefpersonen gemiddeld twee keer zo snel zwaardere gewichten aan te kunnen als personen die zonder trilling trainden.

De resultaten zijn vooral van belang voor mensen die na een ziekte verzwakt zijn en moeten revalideren, vertelt onderzoeker Mischi. Voor een snelle krachttoename zijn oefeningen met minstens zeventig procent van de spierkracht nodig - en dat halen verzwakte patiënten vaak niet.

De nieuwe triltechniek biedt dit soort patiënten als het ware een sluiproute om toch snel te revalideren. Maar ook gewone sporters kunnen profiteren: ze kunnen hetzelfde effect halen in minder tijd, of sneller vooruitgang boeken. “Het bekende fitnessmotto ‘no pain, no gain’ wordt hiermee een beetje ontkracht”, zegt Mischi met een knipoog. Hij bedacht het idee voor het apparaat al meer dan tien jaar geleden, toen hij zelf een fitnessclub runde in Rome.

De opgedane kennis is verwerkt in een nieuw soort fitnessapparaat, dat spin-offbedrijf Hipermotion nu op de markt brengt onder de naam MaxDFM (Maximum Dynamic Force Modulation). In plaats van een gewicht zorgt een motor in dit apparaat voor de spierbelasting én voor de trilling, via een kabel die uitgetrokken moet worden.

De motor kan de belasting nauwgezet opbouwen, waardoor de krachten niet met een klap, maar geleidelijk op de gewrichten komen. Ook dat is een voordeel voor revaliderende patiënten en zwakkere sporters. Gebruikers kunnen het kabelsysteem op elke hoogte en elke lengte instellen, waardoor allerlei verschillende oefeningen mogelijk zijn. Verder wordt de MaxDFM helemaal aangestuurd met een app op een smartphone of tablet, met gepersonaliseerde programma’s.

Bron: Persteam TU/e

Log in of maak een account om te kunnen reageren.

1 Reacties

Hans

Geweldig, dat zou trainingsmethoden wel eens fundamenteel kunnen veranderen!

EchtWerk.nl is powered by:

Humares Get.Noticed
Algemene voorwaarden